Android Kiosk Modu, BT yöneticilerinin Android akıllı telefonlarda ve tabletlerde, tek bir uygulamayı veya önceden tanımlanmış bir dizi uygulamayı, çalıştırmasına ve bu cihazların kiosk işlevi görmesine olanak tanıyan bir kilitleme mekanizmasıdır. Tek veya çoklu uygulama Android Kiosk Modu etkinleştirildiğinde, durum çubuğu, bildirim çubuğu gibi diğer tüm uygulamalar ve cihaz işlevleri devre dışı bırakılır ve kullanıcıların herhangi bir cihaz ayarında değişiklik yapmaları da kısıtlanır. Ek olarak, belirli cihaz modellerinde yönetici, Kiosk modu sırasında Android cihazındaki ses seviyesi, güç ve ana sayfa düğmeleri gibi donanımların kullanımını bile kısıtlayabilir.
Perakende ve konaklama gibi çeşitli sektörlerde bilgi kioskları, satış noktası cihazları ve dijital ekranlar olarak kullanılan tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlarla , kuruluşların daha iyi kullanıcı deneyimi ve gelişmiş güvenlik için cihazları Android Kiosk Moduna kilitlemesi çok önemlidir.
Android Kiosk nedir?
Android kioskları, tek bir uygulama veya belirli uygulamaları gruplayarak çalıştırılabilen Android cihazlarıdır. Akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar artık Android Kiosk Modu kullanılarak tek bir uygulamayı veya uygulama grubunu çalıştırmak için Android kioskları olarak kullanılabilir. Kuruluşlar Android kiosklarını müşteriye dönük kiosklar, dijital tabela, hasta check-in cihazları vb. olarak kullanır. Genellikle bu Android cihazlarda Kiosk modunu etkinleştirmek için özel bir Kiosk uygulaması kullanılır. MDM kullanan Android cihazlarda Kiosk modunun etkinleştirilmesi, bu cihazların kullanıcı deneyimini geliştirirken güvenliği sağlayan özel cihazlar olarak etkin bir şekilde çalışmasına olanak tanır.
Android cihazlarda Kiosk Modu nasıl kurulur?
Cihazları tek bir uygulamaya veya ekranı kilitlenerek Android cihazlarda tek uygulama Kiosk Modu’nu etkinleştirirken, Android cihazlarda daha kalıcı bir Kiosk Modu için ayrı bir Kiosk uygulaması yüklemeyi içeren bir Android Kiosk Modu yazılımının kullanılması önerilir. ManageEngine’in Mobil Cihaz Yöneticisi Plus, desteklenen mobil cihazları Android Kiosk hizmetini destekleyen bir mobil cihaz yönetimi (MDM) çözümüdür.
Android Kiosk Modunu Android tabletlerde, mobil cihazlarda ve TV’lerde etkinleştirmek için Mobile Device Manager Plus’ı (bir Android Kiosk Modu uygulaması) kullanarak aşağıdaki adımları izleyerek bir Kiosk profili oluşturun:
Adım 1: Device Mgmt -> Profiles gidin ve bir Android profili oluşturun. Profil için gerekli adı ve açıklamayı sağlayın
2. Adım: Android cihazlarda Kiosk Modunu etkinleştirmek için bir Android Kiosk profili oluşturmak için sol bölmeden Kiosk’u seçin.
3. Adım: Android Tek uygulama kiosk modunu etkinleştirmek için tek bir uygulamayı veya birden çok uygulama ile cihazları Android Kiosk Moduna sağlamak için çoklu uygulamayı seçin
4. Adım: Bir önceki adımda yapılan seçime göre, Android için Kiosk Modunda sağlanacak tek bir uygulama veya birden çok uygulama seçin
Adım 5: Kiosk Modunu Android cihazlarda etkinleştirirken, aşağıdakiler gibi diğer isteğe bağlı ayarlar ile de yapılandırabilirsiniz:
-
- Device Restrictions : Cihaz, Android Kiosk Modu seçildikten sonra etkinleştirilmesi veya devre dışı bırakılması gereken cihaz işlevlerini yapılandırabilirsiniz.
- Özel Ayarlar Uygulaması : Kullanıcıların Android Kiosk Modu uygulamalarına ek olarak Wi-Fi, parlaklık, ekran yönü vb. gibi temel ayarlara erişmesine izin verebilirsiniz.
6. Adım: Android Kiosk Modu profilini kaydetmek için Kaydet ve Yayınla’ya tıklayın .
7. Adım: Dağıtım grubunuza dağıtmadan önce bir cihaza dağıtarak Android Kiosk Modu profilinin gereksinimlerinizi karşılayıp karşılamadığını test edin . Bu şekilde, kuruluşunuzdaki Android tabletler ve akıllı telefonlarda Kiosk modunu güvenli bir şekilde etkinleştirebilirsiniz.
NOT : Mobile Device Manager Plus’ta iOS ve Android cihazlar için Web İçerik Yönetimi özelliğini kullanarak Android tarayıcı kiosk modunu da etkinleştirebilirsiniz .
Android Kiosk Modunu etkinleştirmek için ön koşullar
Android Kiosk yazılımı kullanılarak tabletler, mobil cihazlar ve Android TV’ler gibi Android cihazlarda Modu etkinleştirmek için aşağıdaki ön koşulların karşılandığından emin olun:
- OS 4.0 ve üstünü çalıştıran Samsung cihazları
- OS 5.0 ve sonraki sürümleri çalıştıran, Cihaz Sahibi olarak kayıtlı Android cihazlar . Bu, Zero Touch Kaydı , Samsung Knox Kaydı , EMM Token Kaydı veya NFC kaydı gibi yönetici kayıt yöntemleri kullanılarak yapılabilir .
Android Kiosk Modu yazılımının faydaları
Android Kiosk Modu uygulaması/yazılımı, Android’in yerleşik Ekran Sabitleme özelliğine göre birkaç avantaj daha sağlar:
- Çoklu uygulama Kiosk Modu desteği : Ekran Sabitleme ile cihazları yalnızca Android Tek Uygulama Kiosk Moduna kilitlemek mümkündür, oysa bir Android Kiosk Modu uygulaması/yazılımı ile cihazlar tek bir uygulamaya veya birden çok uygulamaya kilitlenebilir.
- Kiosk uygulamalarının otomatik dağıtımı : Yöneticiler, cihazları Android Kiosk Moduna sağlarken, henüz cihazlarda mevcut değilse, uygulamaların cihazlara otomatik olarak yüklenmesini sağlayabilir
- Özel ayarlar uygulaması : Varsayılan olarak, Android cihazlar Android Kioskları olarak sağlandığında, ayarlara ve diğer cihaz işlevlerine erişim devre dışı bırakılır. Android Kiosk Modu, bir Android Kiosk yazılımı kullanılarak etkinleştirildiğinde, yöneticiler , kullanıcılara Wi-Fi, parlaklık ve ses kontrolü gibi temel cihaz ayarları üzerinde kontrol sağlayacak özel bir ayarlar uygulaması dağıtabilir .
Android Kiosk Uygulamaları
Android Kiosk Modu, üretkenliği ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yardımcı olur. Android Kiosk Modunun faydalı olduğunu kanıtladığı birkaç sektör:
- Ağırlama : Birçok restoran ve konaklama zinciri, envanter yönetimi, sipariş vermek ve müşteri geri bildirimi almak için Android Kiosk Modu etkinleştirilmiş cihazları kullanır.
- Perakende : Perakende mağazaları, mevcut indirimleri ve teklifleri görüntülemek için kendi kendine yapılan ödemelerde ve ayrıca dijital tabela olarak Android Kiosk Modu ile sağlanan cihazları kullanır.
- Eğitim : Birçok okul ve üniversite, Android cihazlarını Kiosk Moduna kilitler ve cihaz işlevlerinin ve diğer uygulamaların kullanımı kısıtlanabileceğinden bunları sınav yapmak için kullanır.
- Taşıma ve Lojistik : Birçok lojistik şirketi, sürücülerine mobil cihazlar sağlar ve bu cihazların konumlarını gerçek zamanlı olarak takip ederken, sürücülerin herhangi bir cihaz ayarını değiştirmesini kısıtlar.
- Hastaneler : Hastaneler, check-in için ve hasta izleme araçları olarak Kiosk Modu etkin Android cihazları kullanır ve cihazlardaki diğer gizli verilere erişimi engeller.